Πέμπτη, Αύγουστος 22, 2019

Στέργιος Χρ. Καμπέρης MD, FEBP.R.M Φυσίατρος Α.Π.Θ.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ της Κλινικής Άγιος Λουκάς Πανοράματος Θεσσαλονίκης.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Fellow of the European Board of Physical Medicine and Rehabilitation P.R.M. (European Board Certification)

ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, International Society of Physical and Rehabilitation Medicine (ISPRM), Ελληνική εταιρία Αλγολογίας, Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, Ιατρική Εταιρία Βελονισμού Βορείου Ελλάδος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ: Διακρίθηκε με το Βραβείο Πρώτης Θέσης για την επιστημονική εργασία που παρουσίασε με θέμα: «Η χρήση και αποτελεσματικότητα της μεθόδου του Βελονισμού στην αντιμετώπιση της Νευραλγίας Τριδύμου επί εδάφους Σκλήρυνσης κατά Πλάκας» στο Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο Βελονισμού ICMART που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2009.

Γυναικεία Υπογονιμότητα

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο πολλά ζευγάρια να δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί, καταφεύγοντας πολλές φορές σε διάφορες θεραπείες ενίσχυσης της γονιμότητας αλλά και σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η μέθοδος του Βελονισμού, αποδεδειγμένα και κατόπιν μελετών που έχουν γίνει σε εξειδικευμένα κέντρα γονιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να βοηθήσει σε γενικότερα προβλήματα υπογονιμότητας τα οποία μπορεί να σχετίζονται με διάφορους παράγοντες είτε οργανικής είτε ψυχικής αιτιολογίας.

Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον η γυναίκα το επιθυμεί, μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος του Βελονισμού με συγκεκριμένα ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την γονιμότητα και να δράσουν εξαιρετικά θετικά, σε συνδυασμό και με άλλες θεραπείες αύξησης της γονιμότητας αλλά και στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο μηχανισμός δράσης του Βελονισμού επιδρά στον άξονα Υποθάλαμο-Υπόφυση-Ωοθήκες-Μήτρα επηρεάζοντας την έκκριση των ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα. Παράλληλα επιτυγχάνεται μείωση του άγχους και της έντονης ανησυχίας, με την ελάττωση του τόνου του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και με την έκκριση ενδορφινών (β ενδορφίνης). Ταυτόχρονα, ο Βελονισμός αυξάνει την αιματική ροή στη μήτρα και μειώνει την συσταλτικότητά της, γεγονός που ευνοεί την εμφύτευση του κυήματος κατά την εμβρυομεταφορά και συντελεί σημαντικά στην ελαχιστοποίηση της αποβολής του κυήματος  αμέσως μετά την εμφύτευση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κέντρων γονιμότητας, το ποσοστό επιτυχίας της  σύλληψης και διατήρησης του εμβρύου με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και ανάλογα βέβαια και με την ηλικία της γυναίκας, έγκειται στο 30 με 60%. Σε αυτό το ποσοστό, η μέθοδος του Βελονισμού με αποδεδειγμένες μελέτες παγκοσμίως προσθέτει άλλο ένα 15% επιτυχίας.

Η εφαρμογή του Βελονισμού είναι σύντομη, ανώδυνη και δεν επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες, στερείται τις παρενέργειες των φαρμακευτικών σκευασμάτων και βεβαίως ενισχύει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δίνοντας στα ζευγάρια περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν το παιδί που τόσο πολύ λαχταρούνε.